TechsignDOC

Belgelere Online İmza Ekleme

Belgelere Online İmza Ekleme

Uzaktan çalışma, hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Önceden fiziksel olarak yaptığımız bir çok işi artık online olarak gerçekleştiriyoruz. İmza süreçleri de bu trendin bir parçası. Bu işi yapmanın bir çok farklı yolu var, fakat her ne kadar hepsi aynı sonucu veriyormuş gibi gözükse de aralarında hukuki geçerlilik açısından ciddi farklar var. Biz de bu yazıda kısaca bu farklı yollardan bahsetmek istedik.

Elektronik İmza Kullanarak Belgeleri İmzalama

Belgelere çevrim içi ortamda dijital olarak imza eklemenin en güvenilir yolu şüphesiz elektronik imza. Elektronik imza dediğimiz şey esasen bir elektronik veriyi ifade ediyor. Bir diğer deyişle elektronik ortamda hazırlanan ve kişisel bilgileri barındıran bir veriler bütünü. Elektronik imza ile bir belge imzalamak dediğimiz şey ise bu veri bütününü başka bir sayısal veriye eklemek. Bu ekleme ise elektronik imzayı taşıyan cihaz belgenin bulunduğu cihaza entegre ederek yapılıyor. Bir diğer deyişle elektronik imzanızın içinde bulunduğu token, belgenin açık olduğu bilgisayara takılıyor ve belge imzalanıyor.Kısaca e-imza olarak da adlandırılan bu imza türü ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip olduğu için kullanımı oldukça yaygın. PDF’ten Word dosyasına, resmi kurumların sitelerinden Google Belgeleri’ne kadar bir çok alanda hem imza atma hem de kimlik doğrulama amaçlı kullanılabiliyor.Elektronik imzaya sahip olmak için ise bu hizmeti sağlayan bir kuruma başvuru yapmak gerekiyor. Tabii ki imzalama işlemini yapmak cihazı sürekli bir şekilde yanınızda taşımanız da gerekli. Bu imzalama yönteminin en büyük handikapı da buradan geliyor. Cihazın unutulması ya da kaybolması ile kişi anlık gereksinimlerde imzalamayı bitiremiyor, cihazın çalınması ise güvenlik açısından büyük bir risk yaratıyor.Cihaza bağımlı olmanın getirdiği bir diğer sıkıntı ise firmaların müşterilerinden imza alım süreçlerinde gerçekleşiyor. Firmaların imzalatmak üzere belge yolladığı müşteriler, sık sık çevrimiçi belge imzalayan kişiler olmadıkları için bu cihazı almak istemiyorlar. Bu da firmaları başka yöntemler aramaya yöneltiyor.

Dosyalara İmza Görüntüsü Ekleme

Elektronik imzanın kişisel verileri içeren bir veri bütünü olduğundan ve hukuki olarak ıslak imza ile eş olduğundan bahsetmiştik. Ancak kimi zaman taraflar belgede imzanın yalnızca görüntüsünün olmasını yeterli buluyor, imza reddi gibi bir durum oluşmayacağını ön görüyor. Bu durumlar için elektronik imza gibi daha komplikle sayılacak çözümler yerine belgeye sadece görüntü eklemeyi yeterli buluyor.

PDF Dosyasına İmza Ekleme

Söz konusu belgenin formatı imza görüntüsünün nasıl ekleneceğini değiştiriyor. Örneğin PDF dosyasını imzalamak için kullanıcının öncelikle bilgisayarına Adobe Acrobat Reader DC yazılımı bilgisayara kurup belgeyi bu yazılımla açması gerekiyor. Dosya üzerinde gerekli sekmeye gidip e-imza seçeneklerinden biri seçilerek imza görüntüsü dosyaya eklenebiliyor. Burada cihaz sahibi kişiler için e-imza kullanma seçeneği olduğu gibi, çiz imzala yöntemiyle mouse kullanarak imza oluşturma seçeneği de mevcut.

Word Dosyasına İmza Görüntüsü Ekleme

Eğer imzalanacak belge Word dosyası ise yapılacak işlem basit ancak biraz ilkel. Zira burada elektronik imza eklemek ya da çiz imzala yöntemiyle mouse kullanarak bir imza görüntüsü oluşturmak mümkün değil . Yapılan işlem çok basitçe imzanın atılacağı yeri belirleyip araç çubuğundan görsel ekle seçerek imzanın görüntüsünü eklemek. Yani buradaki aslında bir imza atma değil imza görüntüsü ekleme. Dolayısyla hukuksal geçerlilik açısından imza ile aynı özelliklere sahip değil.

Techsign DOC ile Belgelerinize Çevrimiçi İmza Ekleme

Techsign, imza süreçlerini dijitalleştirmede hem insan doğasını, hem kullanım kolaylığını hem de hukuksal geçerliliği bir arada ele alan bir çözüm geliştirmeyi hedefledi. Avrupa Birliği standartlarını referans alarak geliştirdiği biyometrik imza çözümü, tıpkı ıslak imza gibi elle atılıyor ve imzanın sadece görüntüsünü değil biyometrik özelliklerini de kaydederek hukuksal kanıt niteliği oluşturuyor. Zaman damgası, lokasyon ve ip bilgisi gibi ek özellikleri de kaydeden TechsignDOC kriminal bir durum olduğunda kanıtları da mahkemeye kolayca sunmanızı sağlıyor. Üstelik TechsignDOC platformu üzerinden belgeyi imzaya yolladığınızda karşı tarafın üye olması da gerekmiyor.

Sıradaki yazıya göz atın