TechsignDOC

Islak İmza Nasıl Alınır?

Islak İmza Nasıl Alınır?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımıza her gün yeni bir uygulama ve çözüm ekleniyor. Bu çözümler sayesinde hem kurumlar hem de kişiler, istedikleri işlemleri uzaktan daha hızlı ve kolay bir şekilde yapabilme imkânı buluyorlar. Son on yılda haytaımıza giren en önemli çözümlerden biri de uzaktan atılan imza yani elektronik imza. Elektronik imzadan önce geleneksel olarak ıslak imza kullanılıyordu. Günümüzde de halen kullanılmaya devam ediyor.

Islak İmza Nasıl Alınır?

Islak imza kişinin kalemle belge üzerine attığı kendine özgü, kendi el yazısı ile olan imza olarak tanımlanıyor. Günümüzde halen yoğun olarak kullanılıyor ancak hantal ve maliyetli olması sebebiyle her geçen gün tercih edilme oranı azalıyor.

Bireylerin ıslak imzaya sahip olması oldukça basit. Okuma yazma bilen her kişi mürekkeple bir ıslak imza oluşturabilir. Islak imza ismi de mürekkeple imzalanan belgede kalan ıslaklığa referans verir. Islak imza bazen bir çizgi bazen bir isim bazen ise bir karalama olabilir. Önemli olan kişiye özgü olması. Kişiler zaman zaman arka arkaya attıkları imzaların birbirine benzemediğinden endişelenirler. Ancak imzaların gerçekliğini tespit eden uzmanlar imzanın görünüşünün yanı sıra atarken yapılan el hareketlerini de de dikkate alır ve doğruluğunu bu şekilde tespit eder. Islak imzanın doğrulanması çok önemli bir konudur. Zira atılan ıslak imza ile kişi belgeyi yasal olarak onaylamış olur.

Islak İmzayı Elektronik İmzaya Dönüştürme!

Islak imza oluşturması her ne kadar çok basit olsa da araya mesafeler girdiğinde süreçleri hantallaştırıyor ve verimlililiği düşürüyor. Kişilerin belgeleri ıslak imza ile onaylamak için belgeyle fiziksel olarak aynı ortamda bulunması gerekiyor. Bunun mümkün olmadığı durumlarda kişiler belgeyi yazdırıyor, imzalıyor ve ilgili yere posta ile gönderiyor. Bu sürecin mesafe arttıkça ne kadar uzayacağından bahsetmeye gerek bile yok.

Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için hayatımıza giren kavram ise elektronik imza. Belgeleri uzaktan online olarak imzalamanın birçok farklı yolu bulunuyor.

İlgili yazımızı okumak için tıklayın.

Yasal olarak ıslak imza ile aynı geçerliliğe sahip olduğu ilan edilen ilk imza türü elektronik imza. Belgenin içinde bulunduğu bilgisayara kişisel cihazı entegre ederek yapılan bu imzalama türü her ne kadar basit görünse de cihaza bağımlı olduğu için hem pratik değil, hem de insan doğası ile tam anlamıyla örtüşmüyor. Ek olarak herkesin taşınabilir cihaz sahip olmaya değecek kadar çok fazla elektronik imza atma ihityacı oluşmuyor.

Biyometrik İmza: Elle Atılan Güvenli Dijital İmza

Avrupa Birliği güvenli elektronik imza oluşturmada yönetmelikler çıkarma ve standartlar oluşturma konusunda son on yıldır aktif bir şekilde çalışıyor. ETSI – Avrupa Telekomunikasyon Standarlar Enstitüsü (European Telecommunications Standards Institute) güvenli dijital imzanın nasıl olması gerektiği ile ilgili olarak standartlar geliştiriyor ve bu hizmeti sunacak firmalara sertifikalar veriyor. Bu standartlara göre bir imzanın gelişmiş güvenli elektronik imza olabilmesi için kanıtlanabilir olması elzem.

Techsign’ın dijital imza ürünü olan biyometrik imza gerekli tüm sertifikalara sahip olduğu için güvenli dijital imza olarak sınıflandırılıyor. Bu imza insan doğasına uygun şekilde dokunmatik ekranı olan herhangi bir cihaz üzerine elle atılıyor. İmzanın sadece görüntüsünü değil, imza atılırken yapılan hareketleri de dikkate alan bu imza tipinde imzlayıcının ekrana uyguladığı baskı, hareketlerin hızı, açısı gibi bir çok kişiye özgü özellik dikkate alınıyor ve kripte edilerek imzalanan belge içinde saklanıyor.

Bu kolay ve güvenli elektronik imzayı firmalar ve kişiler sistemlerine entegre ederek ya da bulut üzerinden kolayca kullanabiliyorlar. 

Daha fazla bilgi için hemen bize ulaşın.

Sıradaki yazıya göz atın